Címkék

, , , , ,

A szélrózsa a szélirányok jelölésére használt skála. Értelemszerűen a szél iránya az az irány, amerről a szél fúj – kicsit tautologikus definíció, de igaz. 🙂 Mire lehetett ezt használni régen és ma?

Klasszikus, egyszerű szélrózsa

Klasszikus, egyszerű szélrózsa-ábrázolás

A szélrózsák gyakran voltak térképek tartozékai: a tájolás mellett díszítőelemként is szolgáltak, ráadásul épp olyan jellemzőek lehetnek a térkép rajzolójára, mint a vízjel a papírmalomra. A szélrózsát egyébként ilyen funkciójában iratrózsának is nevezték, és a legváltozatosabb formavilágot képviselhették. A kör alak például egyáltalán nem volt kötelező, de azért a nyilas irányjelzés a legművészibb és a legminimalistább alkotásokon is megtalálható – hiszen ezért volt az egész rajz. Igaz, ezt is be lehetett helyettesíteni, például lándzsával… Szóval nincs egységes arculat, vagy szabály a kinézetükre. Az egyre díszesebb ábrázolatok idővel épp olyan önálló művészeti ággá váltak, mint a kódexek iniciáléi. Ma persze szélrózsa nélkül is tudjuk, hogy a lap teteje az észak, alja pedig a dél, de valaha ez nem tartozott a közmegegyezések közé (sőt, a középkorban, főleg az elején, kifejezetten a déli irányhoz igazodtak!), tehát kulcsfontosságú volt a pontos tájolás.

Szélrózsa Durchlasser és Renner Száva-térképének kéziratos másolatáról, 1739 körül

Idővel elterjedt az iránytű Európában és onnantól, vagyis nagyjából a XIII. századtól, az iránytű lapjára festették a szélrózsákat. Arra azonban egészen a XVIII. századig kell várni, hogy a szélirányok neveinek rövidítéseit felváltsák a ma is bevett égtáj-nevek. Többek között ezért van az is, hogy a szokásos 4-, 8- vagy 16-ágú szélrózsák mellett találni 12- vagy 24-ágúakat is – ez a görögök illetve a rómaiak nézetét tükrözi, akik ennyi szélirányt tartottak számon.

 Jorge de Aguiar térképének szélrózsája (1492)
Jorge de Aguiar térképének szélrózsája (1492)

A hajózásban használt szélrózsát anemonának is nevezik: a régi hajók iránytűje nem volt alkalmas pontos adatok leolvasására (főleg, hogy gyakran nehezen kormányozható vitorlásokról volt szó), így a szélrózsánál komolyabb beosztásra nem is volt szükség.

Manapság szélrózsát már inkább hagyományőrző, mint praktikus megfontolásból használnak, de nem tűnt el nyom nélkül: például a reptereken a leggyakoribb szélirányokat ábrázoló csillagdiagramokat nevezik szélirányrózsáknak.

(forrás: Wikipédia, Magyar Országos Levéltár)

Reklámok