Címkék

, , , , ,

Mi mással is indíthatnánk el a könyvajánló rovatot, mint egy könyvekről szóló könyvvel? 🙂

A könyv komédiájaAki szereti a könyveket általánosságban, annak nehéz lehet Ráth-Végh e könyvét nem szeretnie. Minden könyvmolynak és kultúra iránt érdeklődőnek ajánlható olvasmány. Ám aki csak szórakozni szeretne, és nyitott a valódi élet fonák oldalára, az is megtalálhatja vele a számításait. Hiszen, bár a kötet tárgya maga a könyv, ezen keresztül a mindenkori emberi ostobaságnak, túlkapásainak is méltó emlékművet állít.

Bár a könyvben – mint Ráth-Végh minden művében – hosszas kutatómunka gondosan válogatott anyagát találhatjuk meg, mégsem válik tankönyvvé, sem pedig száraz lexikonná, hanem olvasmányos és szórakoztató módon nyújt betekintést ebbe a hol véresen komolyan vett, hol meg bohókásan kezelt világba, amely a mindenkori könyv alkotóié, terjesztőié, tudósaié és persze fanatikusaié volt. Színes sztorik, kuriózumok, tévelygések tárháza… Észrevétlenül, szórakoztatva tanít.

Mivel különböző kisebb egységek, témák mentén halad a kötet (összefüggő történetet természetesen senki ne várjon), szerintem esti olvasmánynak ideális. Egyhuzamban legyűrésre nem is igen alkalmas a kötet, az ember feje hamar telítődik a rengeteg adattal. Hiába a gördülékeny stílus, a finom kiszólások és persze az itt-ott borítékolható hangos kuncogás, az ember feje nem káptalan. Ha egyben kellene végigolvasni a majd’ 500 oldalt, mint egy regényt, minden bizonnyal belecsömörlene (vagy beleőrülne) az ember. Viszont, mivel lényegében szakkönyvről van szó (a jó értelemben, tehát ne unalmas jogi szövegeket vizionáljunk, máris ásítozva!), ezt inkább pozitívumnak gondolom.

Néhány fejezetcím a teljesség igénye nélkül: A könyv címkórsága; A cenzúra csodabogarai; Fülemüle-hangtan, kutyanyelvtan, majomszótár; Különleges imakönyvek; A vámpír-irodalom; Melyik író keresett legtöbbet?; Szerelmes levelek öt századból; stb.

A kötet először 1959-ben jelent meg, de időtállóságát mutatja, hogy legújobb kiadása 2003-as (nekem speciel ez van meg, és csak jót tudok mondani róla, szép és igényes), utóbbi a Minderva Novát dicséri. Ha sikerül jó állapotú példányt vadásznunk, ajándéknak is ideális bármilyen korú, nemű ismerősünknek, aki kicsit érdeklődik a könyvek és/vagy a kultúra világa iránt, aki szereti az érdekes adatokat böngészni, vagy esetleg csak szereti az olyan anekdotákat, mint amilyenekért manapság IgNobel- és Darwin-díjakat osztanak.

Jó olvasást! Írjátok meg, ha tetszett – vagy azt, ha netán nem! 🙂

Reklámok