Címkék

, , , , , ,

New York Kávéház forrás: Wikipédia

New York Kávéház

Idén ünnepli 120. születésnapját a New York Palota, Budapest legismertebb és talán egyik legszebb szimbóluma. A földszintjén működő historizáló eklektikus kávéházban színes irodalmi élet zajlott: egykor legnagyobb íróink törzshelye volt.  1894. október 23.-án nyitotta meg kapuit, és Heltay Jenő feljegyzése szerint egy ifjú újságírótanonc Molnár Ferenc, barátai kíséretében bedobta a Dunába a bejárat kulcsát, hogy soha ne lehessen bezárni a kultúra és közösségi élet hangulatos helyszínét. A kávé mellé ívpapírt is hozott a pincér, majd az írók, költők az emeletről ledobhatták a Mélyvíz terembe verseiket, anekdotáikat, és még aznap frissen megjelent, mivel kiadók is működtek a patinás helyszínen, többek közt a Móra. Ady Endre rendszeresen lencsefőzeléket rendelt szafttal, Babits Mihály mindig pacalt kért, minden mennyiségben. 2011-ben egy színvonalas nemzetközi szavazáson elnyerte a Világ Legszebb Kávéháza címét.

 A New York Kávéház vezetősége, a Libri Média és Juhász Anna kulturális menedzser – azt a célt tűzték ki, hogy a nagy kulturális és irodalmi múlttal rendelkező New York Palotában újra meghonosítják az aktív, alkotó művészeti életet. A New York Művész Páholy keretében irodalmi, kulturális rendezvények, művészeti estek, könyvbemutatók által ismét teret adnak a magas művészetnek és az alkotó légkörnek. Ők is vallják: a legfontosabb küldetése a közösségi tereknek, így a kávéházaknak kiemelten, hogy az olvasás, a művészet a kultúra hétköznapi életünk részévé váljon.

 2013 márciusa óta 16 estet tartott a Művész Páholy, 80 művész közreműködésével, és több ezer látogató érkezett programjaikra, melynek keretében Törzsasztalokat adott át a művészeti élet kiemelkedő alkotóinak. Az egyiket – Posztumousz-törzsasztalként – Janikovszky Évának, a másikat elsőként egy kiváló zongoraművész-karmesternek, Vásáry Tamásnak valamint Lator Lászlónak és Szabó Magdának. Két alkalommal, novemberben és az év utolsó estjén olyan magas volt a látogatók száma, hogy a Boscolo Hotel ROMA termébe kellett áttenni a New York Művész Páholy programjait, így mintegy ötszáz vendég élvezhette ezeket az esteket.

Idén a programok nagy része a jubileum köré szerveződik, január 27-én például Milyenek a magyarok? címmel a hagyomány és megújulás témakörét boncolgatta Lackfi János költő, Bárczi Erika és Hargitay-Nagy Zsuzsa divattervezők, Böszörményi Nagy Gergely kommunikációs szakember, Dresch Mihály szaxofonművész, Lukács Miklós cimbalomművész, és Saly Noémi történész. A kulturális estek háziasszonya, Juhász Anna irodalmi szervező.

A sorozat estjein megemlékeznek Márai Sándor halálának 25. évfordulójáról, nőnapon a híres alkotónőkről, de szentelnek alkalmat a pszichológia és a művészet kapcsolatának, májusban pedig művész házaspárok lesznek a meghívott vendégek.

2011 óta irodalmi pályázatot is hirdet a kávéház, mely szintén megújul, ebben az évben a 120 éves kávéház múltjához és jelenéhez kapcsolódó írásokat várnak majd.  „Vajon ma mit jelent a New York Kávéház? Meg tudott-e újulni, mennyire tudja visszaszerezni a közönség szívében egykori pompás és kulturálisan központi szerepét? Mit tud adni ma a fiataloknak egy csésze kávé? S mit jelent ma az egykori törzsvendég – Ady, Bródy, a Nyugat?” A pályázat részleteiről nemsokára részletesebb tájékoztatást adnak a Művész Páholy oldalán.

A bárzongorista-verseny is a régi idők hagyományait kívánja feleleveníteni – szintén 2011-ben indult, hogy a napokban megkezdődött idei megmérettetésen kilenc zongorista méri össze tudását a Nyári Károly, Szentpéteri Csilla és Esze Jenő zongoristákból álló zsűri előtt. A május 9-i döntőig három alkalommal hallgathatja meg a versenyzőket a közönség.

Az évforduló a gasztronómiában is megmutatkozik: először rendeznek nemzetközi gasztronómiai konferenciát, és a világ legíresebb cukrászdái készítenek majd süteménykülönlegességeket a híres budapesti kávéház tiszteletére.

A jubileumi év programjait az október 23-i New York bál koronázza meg.

„Hisszük, hogy munkánk, ami egyben szenvedélyünk célt ért és ér: rendező elvünk szerint részesének lenni a kortárs művészeti életnek, egyben emlékezni az elmúlt nagyságokra – élet-feladat és mindannyiunknak meghatározó momentum! Ezt kapják a New York Művész Páholyban vendégeink, látogatóink 2013 márciusa óta.”

A következő időpont: 2014 február 17. hétfő – Ég és föld között – Márai Sándor emlékezete a New York Művész Páholyban

Márai Sándor emlékest - Szőnyi Zsuzsával. Forrás New York Művész Műhely

Márai Sándor emlékest – Szőnyi Zsuzsával.
Forrás New York Művész Műhely

Szőnyi Zsuzsa szerkesztő, Szőnyi István festőművész lánya, Triznya Mátyás festőművész felesége a nyugat-európai, római emigráció egyik kulcsfigurája. Férjével Rómába érkezésük után nem sokkal, az 1940-es évek végén hozták létre lakásukban a Triznya kocsmát, ami vendégség-találkozóhely az emigráció egyik legfontosabb központja lett. Mindenki, aki megfordult Rómában, ellátogatott hozzájuk: Pilinszky Jánostól Weöres Sándorig, Sebő Ferenctől Sára Sándorig. Szőnyi Zsuzsa a Vatikáni Rádió magyar adásának a szerkesztője volt a kezdetektől, segítette az emigrációban született könyvkiadást, támogatta az alkotókat. Legendás barátságáról Cs. Szabó Lászlóval és Márai Sándorral több könyv is mesél, melyeket ő írt, szerkesztett.
Háziasszonyunk, Juhász Anna évekig élt Rómában, egyetemi szakdolgozata többek között a Triznya kocsmáról, Szőnyi Zsuzsáról szól.
Szőnyi Zsuzsa néni hazatérve Rómából ma Budapesten él, és február 17-én a New York Művész Páholyban mesél Márai Sándorról, a barátról, az íróról, annak olaszországi éveiről, életéről. Regisztráció: newyorkprogram@cafeandevent.eu!

A programokról, rendezvényekről tájékozódhattok a New York Művész Páholy facebook oldalán, https://www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy illetve a Kávéház honlapján a programok menüpont alatt: http://www.newyorkcafe.hu/bemutatkozas?lang=hu

Gyertek el, megéri! Az irodalmi pályázatról hamarosan újabb tájékoztatást küldenek! Amint tudunk valamit, közkinccsé teszem :-)!

Megjelent a Mentrópia oldalán.

Reklámok