Címkék

, , , ,

Már csak öt napig, február 28-ig lehet szavazni arról, melyik legyen az Év Fája Európában a döntőbe jutott tíz közül. És bár ez a verseny első hallásra talán távol áll a kultúrától, mégis úgy gondolom, hogy helye van itt a blogon.

Fotó: Takács Gábor, forrás: evfaja.okotars.hu/

Fotó: Takács Gábor, forrás: evfaja.okotars.hu/

Megvan a maga gondolatébresztő szerepe, a környezetvédelemről meg a nemzetközi kapcsolatokról is lehetne írni e kapcsán, esetleg az esztétika kérdéseit boncolgatni, de nem fogom tenni. 🙂 Ez ugyanis nem egy egyszerű “szépségverseny” természeti környezetben, hanem a kiírás és szabályzat szerint a fák története alapján folyik a szavazás. (Elméletileg persze. Tekintsünk el attól, hogy a gyakorlatban valószínűleg minden érdeklődő a maga országa jelöljére kattint!) És ettől az egész más színezetet kap. Máris nem olyan felszínes, ellenben lehet figyelemfelkeltő, érdekes, vagy éppen elgondolkodtató (kinek melyik, ugyebár). Olvasgattam az előző évek “indulóinak” leírásait, és elmerengtem rajta, hogy mi lenne, ha tényleg beszélnének a fák. Valószínűleg egészen más lenne a perspektívájuk, mint amiket néhol felvázoltak számukra, nem?

Egy zenészre talán tényleg felfigyelnek, ha az elég szépen muzsikál, de miért foglalkoznának a fák azzal, hogy éppen egy császár telepszik le alájuk? Miért lenne az számukra különlegesebb egy akármilyen béreslegénynél? Mert korona van a fején? Ugyan már! Mit jelenthetne a korona egy fának?

De akkor mire figyelne, ki keltené fel az érdeklődését? Valószínűleg azok, akik tényleg vele foglalkoznak. Akik locsolgatják, amíg fiatal, akik megölelik, amikor már nagyobb. Akik leszedik a termését, amikor roskadoznak az ágai, akik leszakítják a virágát, hogy a kedvesük hajába tűzzék… És akik alkotnak, teremtenek. Énekelnek, vagy éppen koszorút fonnak, vagy bármi egyebet tesznek, ez szinte mindegy. Hiszek benne, hogy a szépet és értékeset teremtő ember minden és mindenki figyelmét képes felkelteni. Ellenben a címeink a természet szemében semmit sem érnek. Hiába király, hiába sokdiplomás az ember… Egy ilyen szemszögből ezek értéktelen és érdektelen dolgokká válnak.

Jó néha más nézőpontokból is magunkra tekinteni, nem?

(És azért, ha már verseny, a békesség kedvéért szavazzunk a hazai indulóra, a gödöllői SZIE Botanikus Kertben álló vackorfára, akit a fenti képen is láttok.  De nézzétek meg a többi indulót, sőt, az előző évekét is, mert megéri! Szavazni ITT tudtok. Az idei és megelőző évek magyar indulóinak galériájában pedig itt lehet böngészni.)

Reklámok