Címkék

, , , , ,

Itt a március közepe, és vele egyelőre a tavaszi napsütés, madárfüttyös jó idő. Élvezzük ki és érezzük jól magunkat! 🙂 Március 15-én a legtöbb múzeum (lásd kultúrtipp bejegyzésünket) és program ingyenes, szemezgessünk belőlük bátran, akár a fővárosban élünk, akár az ország bármely más pontján. Aki azonban inkább kimaradna a megemlékezések és ünneplés forgatagából, annak két kirándulást ajánlunk erre a napra.

Március 15.: A Víz nyomában az Öreg – Kovácson
Mi ez? Könnyed gyalogtúra a Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület szervezésében. A táv körülbelül 6 km, kevés emelkedővel, nagyjából 3 óra alatt bárki számára leküzdhető.Túravezető: Herczeg Tímea (06-30-416-92-24)
Mikor? Indulás: Tata buszvégállomásról a 9:10-es tardosi busszal a Gorba – tető buszmegállóig. A Gorba pihenőtől 9:45-kor indul a gyalogtúra. Visszaút: a Gorba – tetőről a 13:23-as tatai busszal.
Hol? A túra tervezett útvonala: Gorba pihenő – Hideg-kút forrás – Baji vadászház – Szt – Péter templom – Kis-tó – Grófi-kút – szénégetők – Gorba pihenő.

Március 15.: Tavaszi Hérics és Kökörcsin túra
Mi ez? A Baradla-barlang aggteleki Fogadóközpontjától indulva a Baradla-tető, a Baradla tanösvény egy szakaszán haladva, lenézve az Ördögszántás egyedi tájképi vonulatáról, visszafelé megtekintve az aggtelekiek régi mesterségére és e tájra jellemző mészégetés nyomait, a mészkemencéket, lehet keresni a tavasz nyomait. A túra hossza, időtartama: 5 km, 3 óra. Részvételi díj: 500Ft/fő.
Mikor? 10:00-13:00
Hol? Aggtelek, Fogadóközpont
Részletek? Előzetes bejelentkezéssel minimum 10 fővel indul. Információ: Tourinform-Aggtelek, 48/503-000, aggtelek@tourinform.hu

Március 16.: Szabadság, szerelem – kemencei múzeumvasút
Mi ez? A hétvégén indul az idei szezon első menetrend szerinti múzeumvonata Kemencéről. “Itt a lehetőség kiszabadulni a télen beszűkült élettérből és újra beleszeretni a Börzsöny mesés rengetegébe a tavaszi ragyogásban, a Kemencei Erdei Múzeumvasút történelmi szerelvényén zakatolva!” Szervező: Kisvasutak Baráti Köre Egyesület (e-mail: kbk@kisvasut.hu)
Mikor? 10, 13 és 16 órakor
Hol? Kemence

Március 16.: Huszáros hétvége
Mi ez? Minden, ami huszáros: fakard készítés, Mogyoródi Sándor-Huszárok és Történelmi Lovas Hagyományőrzők Egyesülete előadása, lovashuszárok felvonulása és hadi bemutatója… A programok az Észak-magyarországi falu  és a Felföldi mezőváros tájegységekben zajlanak.
Mikor? 10:00-17:00
Hol? Szentendrei Skanzen
Részletek? A Skanzen honlapján.

Március 16: “Fut, robog a kicsi kocsi…” – Fókuszban a gyerekek biztonsága
Mi ez? A Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz. Korosztály: 0-12 év, a belépés díjtalan.
Mikor? 10:00-13:00
Hol? Müpa, Üvegterem és Előcsarnok (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Részletek? Program a Müpa honlapján.

Március 17: Üzenet a palackban
Mi ez? Biblioterápiás beszélgetéssorozat, melyek önállóan is élvezhetőek. Fejős Edina könyvtáros, biblioterapeuta vezetésével a márciusi beszélgetés témája Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című regénye.
Mikor? 17.30-19.00
Hol? MTA Könyvtár és Információs Központ, második emeleti társalgó (Budapest, V. ker., Arany János utca 1.)

Március 17.: Szent Patrik nap
Mi ez? Szent Patrik, Írország egyik védőszentje, március 17-ei ünnepnapja az írek nemzeti ünnepe. Idén az OIK is megrendezi az első Szent Patrik napi rendezvényét. Ezen a napon irodalmi előadással, kiállítással, koncerttel és táncházzal várják a ír kultúra iránt érdeklődőket. Előadást tart Romhányi Török Gábor műfordító, irodalmár, a zenéről a Greenfield együttes gondoskodik. Részvétel díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben.
Mikor? 17:00
Hol? Országos Idegennyelvű Könyvtár (1056 Budapest, Molnár u. 11.)
Részletek? A könyvtár honlapján.

Március 18.: Szavak, csodálatos szavak – könyvbemutató
Mi ez? A TINTA Könyvkiadó könyvbemutatója, mottója: “Szavak, csodálatos szavak” (Juhász Gyula). Házigazda: Prószéky Gábor. A kiadó most megjelent újdonságaiból a következő 6 könyv kerül bemutatásra: MARGALITS EDE – KOVÁCS ERZSÉBET: Magyar-latin közmondásszótár. 2000 magyar közmondás, szólás klasszikus és újkori latin megfelelője. GORECZKY ZSOLT: Latin-magyar alapszótár. KLEIN ÁGNES: Utak a kétnyelvűséghez. Nyelvek elsajátítása iskoláskor előtt. KISS GÁBOR (szerk.): Kis magyar tájszótár. GRÉTSY LÁSZLÓ: Anyanyelvi séták. KICSI SÁNDOR ANDRÁS: Kihalt nyelvek, eltűnt népek. 100 nyelv halála. OLASZY KAMILLA: Német-magyar alapszótár és Magyar-német alapszótár.
Mikor? 15:00
Hol? MTA Nyelvtudományi Intézet (Bp., Benczúr u. 33)
Részletek? Itt.

Március 18.: Biblia a hitvitákban
Mi ez? Benke László, a BTK Assziriológia és Hebraisztika Tanszék megbízott oktatója „Biblia a hitvitákban és hitvita a Bibliákban: polémia az itáliai gettók idején és a korabeli olasz bibliafordításokban” címmel tart előadást  Az Írás arcai: fejezetek a Biblia kultúrtörténetéből sorozatban.
Mikor? 16:15
Hol? ELTE BTK Kerényi-terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)
Részletek? Itt.

Március 18.: Art&Wine Lovers Club Fabrizio Plessi. Liquid Labyrinth
Mi ez? A Ludwig Múzeum Art & Wine Lovers’ Club rendezvénye exkluzív tárlatvezetéssel és borkóstolóval várja vendégeit  – ez alkalommal a Fabrizio Plessi. Liquid Labyrinth időszaki kiállításban. A kulturális élményt a macedóniai Stobi borászat borai teszik még élvezetesebbé. A borkóstoló tételei: Chardonnay classic 2013, Zilavka 2013, Stobi Cuvee 2013, Rkaciteli 2013, Chardonnay barrique 2012, Merlot barrique 2011, Syrah barrique 2011, Vranec Veritas 2011, Aminta 2011. Jegyár: 3800 forint.
Mikor? 19:30-22:00
Hol? Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum (1095 Bp, Komor Marcell u. 1.)
Részletek? A borászatról itt, a kiállításról pedig itt lehet bővebben tájékozódni.

Március 19.: Kínai Sarok megnyitó
Mi ez? A Kínai Sarok különgyűjtemény bemutatása a nagyközönségnek. Beszédet mond Hammerstein Judit (kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár, EMMI) és Xiao Quian (a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete).
Mikor? 11:00
Hol? Országos Idegennyelvű Könyvtár (1056 Budapest, Molnár u. 11.)

Március 20.: „Bánat parton írom könyvem”
Mi ez? Pál Ferenc ad elő egy kis nép nagy íróiról és költőiről a Portugália: történelem, művészet és gasztronómia című sorozatban.
Mikor? 17:30
Hol? ELTE BTK Gólyavár, Pázmány-terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)
Részletek? Itt.

Március 20-21.: Egyetemi anyanyelvi napok
Mi ez? Az ELTE többnapos, összegyetemi anyanyelvi rendezvénye. Versenyek, kvízek, előadások és remek hangulat várja a látogatókat.
Hol? ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A, 6–8.)
Részletek? Az ELTE honlapján és a Facebookon. Letölthető program itt.

Március 21-23.: Ifjúsági Eszperantó Találkozó
Mi ez? Részletes program, árak és jelentkezés a honlapon.
Hol? Regetta Szabadidőközpont (Szigetmonostor – Horány, Parti utca 16.)
Részletek? Itt.

Reklámok