Címkék

, , , ,

Éljen! 🙂 Ma van a tánc világnapja! Ez a nap is eljött! Ki szeret táncolni? Nos, akkor lépjetek be velem a tánc varázslatos világába! Heidi Groskreutz idézetével indítva, lehet élni tánc nélkül, csak nem érdemes!!!

De mióta ünnepeljük ?

A tánc világnapját 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára rakták.

Miért?

A Nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

A táncművészet legnagyobb ünnepén a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége idén is gálaestet rendez, ezzel zárul az április 22-én indult Budapest Táncfesztivál. Az ünnepi esten a 2013-ban díjazott művészek és alkotók produkcióiból láthatnak reprezentatív válogatást az érdeklődők.

Az idei világnap nemzetközi üzenetét Mourad Merzouki fogalmazta meg. A francia táncos-koreográfus a tánc erejét, a kultúra társadalomegyesítő képességét kiemelve arra szólít fel, hogy ne hagyjuk, hogy bárki csak bizonyos, előre kiosztott szerepek eljátszására kényszerítsen minket, hanem próbáljunk szerencsét és vállaljunk kockázatot. “Próbáld meg, és ha nem sikerül, akkor kezdd újra, de legfőképpen, táncolj, és ne hagyd abba a táncot!” – hangsúlyozza Mourad Merzouki.

A világnap magyarországi üzenetében Timár Sándor arra hívja fel a figyelmet, hogy tánc a népek, kultúrák szerves függvénye, a mindenkori történelmi idők kifejezője. Minél több táncot ismerünk meg, annál közelebb kerülünk a világ valóságához. “Az ember élete a világmindenség rendjében nagyon rövid. Ezért nagyon fontos, hogy a mozgás művészete, a többi művészeti ággal karöltve, jelen legyen az ember mindennapi életében, és széppé tegye azt” – hangsúlyozza a Kossuth-díjas koreográfus.

A Művészetek Palotáján kívül, az Uránia Nemzeti Filmszínházban is méltó módon megünnepelhetik a világnapot a tánc szerelmesei. A filmszínház a világhírű brit koreográfus és rendező, Matthew Bourne Hattyúk tava-adaptációjának felvételét tűzte műsorára. Csajkovszkij klasszikusának extravagáns modern feldolgozásában a kortárs balettművészek legjava szerepel: Richard Winsor táncolja a Vezérhattyú/Idegen szerepét, Dominic North a Herceget, Nina Goldman pedig a Királynőt.

A nemzetközi hírű Savaria táncversenynek otthont adó Szombathelyen a tánc világnapja alkalmából május 1-jén egész napos táncos és zenés programokkal töltik meg Fő teret, ahol a néptánctól a balettig a legkülönbözőbb táncos műfajok képviselői mutatkoznak be.

forrás: http://hvg.hu/kultura/20140429_Ma_van_a_tanc_vilagnapja

RomeoJuliaKrusserfoto

Susanne Grinder Ulrik Birkkjaer Rómeó és Júlia Nikolay Krusser fotó

Idézetek a táncról:

“A tánc a lélek rejtett nyelve.” (Martha Graham)

“A mozdulatművészet, a tánc, az ember bensejének közvetlen, általános hatású kifejezője.”
(Richard Wagner)

“Az embernek káosz kell a bensőjébe, hogy egy tánccsillag születhessen.”
(Nietzsche)

“A nagy táncosok nem a technikájuk, hanem a szenvedélyük miatt válnak naggyá.”
(Martha Graham)

“A tánc a karok és lábak költészete, a kecses és iszonyatos anyag, maga a mozdulat lehel bele lelket.”
(Charles Baudelaire)

“Minden olyan napot elveszettnek kell tekintenünk, amelyen nem táncoltunk legalább egyszer.” (Nietzsche)

Alessandraferri

Alessandra Ferri 1963 ban született olasz primabalerina Táncolt a Királyi Balettben (1980-1984)

“Nem olyan emberekre vágyom, akik táncolni akarnak. Olyanokra, akiknek táncolniuk kell.”

“Ha a táncunkat nézed, a szívünk szavait hallod.”

Reklámok