Címkék

, , , , , , , , , , ,

Ismét várnak minket a fesztiválok, előadások, színházak és a gyerekműsorok!

Május 10.: A Szultán ajándéka – négy corvina „fátyol” nélkül
Mi ez? Az esemény zárórendezvényeként Fátyol nélkül címmel a kiállítás kurátora úgy mutatja be az érdeklődőknek a négy kódexet – kivéve őket a zárt tárlókból, és érdekes oldalaikat fellapozva, értelmezve – ahogyan eddig kizárólag szakértők láthatták. Az exkluzivitás élmények biztosítása érdekében létszámtól függően a tárlatvezetést párhuzamosan több csoportra bontva tarthatjuk. A belépés díjtalan!
Mikor? 16:00
Hol? Országos Széchenyi Könyvtár
Részletek? Facebookon.

Május 10.: Madarak és fák napja
Mi ez? A Füvészkert és a Mi Micsoda Klub különleges programokkal várja a látogatókat. Másnap a Különleges zöldségek napja lesz.
Mikor? 10:00 – 16:30
Hol? Füvészkert (1083 Budapest, Illés utca 25.)
Részletek? Itt.

Május 10.: III. Táncház Nap
Mi ez? Egy nap, amely a népzenéről, néptáncról szól kicsiknek-nagyoknak, országhatáron innen és túl!
A Táncház Napja egy civil kezdeményezés azért, hogy mindenkivel megismertesse a több mint 40 éves táncházmozgalom értékeit. Kapcsolódó programok vidéken és a határon túl is!
Mikor? 10:00-20:00
Hol? Liszt Ferenc tér
Részletek? Itt.

Május 11.: Tér/zene
Mi ez? Az Anima Musicae Kortárs Zenei Műhely évadzáró koncertje. Műsoron a kortárs zeneszerzők. Jegyárak: 1500 FT / 1000 FT.
Mikor? 18:00
Hol? Fuga Budapesti Építészeti Központ (1052 Bp. Petofi Sándor utca 5.)
Részletek? Itt.

Május 11.: Rosmersholm
Mi ez? Henrik Ibsen kevéssé ismert drámája az Újvidéki Színház előadásában, a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje keretében. “A darab a szerző úgynevezett pszichológiai korszakába tartozik, amelyet az egyénre összpontosítás, a szeerepek, részletes, bonckéssel elkövetett elemzése, a viszonyok kuszasága jellemez, némi szimbolista felhanggal.” Belépő: 1500/1800 Ft.
Mikor? 19:00
Hol? Thália Színház, Nagyszínpad (1065 Budapest, Nagymező utca 22-24.)
Részletek? A honlapon.

Május 12.: Túl a Maszat-hegyen
Mi ez? Varró Dani nagy sikerű verses meséje a bábok világában is megelevenedik. A zenés kalandjátékban nyomon követhetjük Muhi Andris és Maszat Janka útját. Belépő: 1400/1100 Ft.
Mikor? 10:00
Hol? Budapest Bábszínház (1062 Budapest, Andrássy út 69.)
Részletek? A honlapon.

Május 12.: Vámos Miklós Small Band
Mi ez? Jelmondat: „A zene azé, aki megműveli.” Műsorvezető és egyben házigazda: Vámos Miklós. Állandó karmester és szólista: Bornai Tibor. Sztárvendég: Bródy János. Nyilvános TV felvétel! Belépő: 2000, 2400 Ft.
Mikor? 19:00
Hol? Budapest Jazz Club (1136 Budapest, XIII. kerület, Hollán Ernő utca 7.)
Részletek? Itt.

Május 13.: A Buddha szavainak értelmezése
Mi ez? A BTK Távol-keleti Intézet Buddhizmus-kutatás Központja tart konferenciát.
Mikor? 14:00
Hol? ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A fszt.)
Részletek? Itt.

Május 13.: Kántor Péter-est
Mi ez? A költőt Margócsy István irodalomtörténész kérdezi a Kazinczy-esték előadássorozatban.
Mikor? 18:00
Hol? ELTE PPK Aula (1075 Budapest, Kazinczy utca 23–27.)
Részletek? Itt.

Május 13-18.: Japán Filmhét
Mi ez? A Japán Alapítvány idei Japán Filmhete az elmúlt évek nagy sikerű japán filmjeiből nyújt válogatást a budapesti nézők számára. A válogatásba bekerült hat film a műfajok széles spektrumát fedi le, a második világháborús hátország társadalmi hátterét feldolgozó történelmi drámától kezdve az introspektív road movie-n keresztül a gyerekek számára készült vidám számítógépes rajzfilmig. A belépés ingyenes! A filmeket japán nyelven, angol felirattal, magyar hangbemondással vetítik.
Részletek? A honlapon.

Május 14.: “meglelni a jászolnyi hazát”
Mi ez? A Cigány irodalom Magyarországon című sorozat záró előadása, melyen ismét megismerhetjük a cigány irodalom máig csak részleteiben kutatott és feldolgozott történetét. Dr. D. Magyari Imre irodalomtörténész a kortárs Jónás Tamás munkásságát mutatja be, Jónás Judit színművésznő pedig részleteket olvas fel a szerző műveiből. A belépés, mint mindig, díjtalan.
Mikor? 17:00
Hol? Országos Idegennyelvű Könyvtár, Rendezvényterem
Részletek? A honlapon.

Május 14.: Mítoszok a székely írás kutatásában
Mi ez? Sándor Klára előadása a Rovásírásos emlékeink mint nyelvemlékek sorozatban.
Mikor? 15:45
Hol? ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A 336.)
Részletek? Itt.

Május 15.: Találkozások 2: Előadás-est
Mi ez? Az Eventuell Galéria másodszor rendezi meg a Visegrad Fund támogatásával a fiatal ékszertervezôk találkozóját, kiállítását és prezentációját május 13 és 17 között. Ezen az estén Petra Arbetova (AFAD,Pozsony), Jessika Hoffmeister (AAAD,Prága), Joanna Wawrzyńczak (Academy of Fine Arts in Warsaw) és Fazekas Veronika (MOME,Budapest) prezentációt tartanak a munkáikról és egyetemeikrôl, majd a Góbi Rita Társulat táncosai egy táncetüddel elevenítik meg a kiállított ékszereket.
Mikor? 19:00
Hol? Eventuell Galéria (1056 Budapest, V. kerület, Nyári Pál utca 7.)
Részletek? A honlapon.

Május 15.: János Vitéz
Mi ez? A Honvéd Táncszínház előadása a klasszikus mséből.
Mikor? 10:30 és 15:00
Hol? Nemzeti Táncszínház (1014 Budapest, Színház utca 1-3.)
Részletek? Itt.

Május 16.: Nők Magyarországon II.
Mi ez? Fábián Évi fotográfus 2004-ben rendezett Nők Magyarországon címmel egy tárlatot, melyen sikeres női sportolókról, politikusokról, híres színészekről készült portréi voltak láthatók, 2007-ben pedig kötetben is megjelentek munkái. Most megcsodálhatjuk a portrésorozat utóbbi években készült darabjait is. A tárlat június 12-ig megtekinthető.
Hol? Országos Széchényi Könyvtár Ars Librorum kiállítóterében
Részletek? Itt.

Május 16.: Kippkopp és Tipptopp
Mi ez? “A Kolibri előadásának képi világa és harmincöt perces időtartama a csecsemőszínházból már kinőtt, a gyermekszínházi produkciókhoz azonban még kicsi gyerekek figyelméhez igazodik, ugyanakkor – átmenetet képezve köztük – ötvözi a két műfaj sajátosságait. A történetben a környezettel való megismerkedés, a növények, állatok, erdei világ felfedezése a két-háromévesek érdeklődési körének fontos jellemzője. A cselekmény, amely szerint a barátot kereső gesztenyefiú, Kippkopp és az éjszakai szállás után kutató gesztenyelány, Tipptopp egymásra talál, pedig már a négy-ötéveseket foglalkoztató szociális kapcsolatok körül bonyolódik.”
Mikor? 10:30
Hol? Kolibri Fészek (1062 Budapest, VI. kerület, Andrássy út 74.)
Részletek? Itt.

Ti milyen programokat ajánlanátok a hétre? 🙂

Reklámok