P1050867

Terülj-terülj asztalkám, a tudás almáival

Mesésen sikerült a születésnapi buli! A korábbi hétvégi programajánlóban már írtam, miket szereztem be a partihoz, de még így is sok apróságot készítettem elő-, be-, hozzá.  🙂 A kézműves foglalkozáshoz papír, olló, ragasztó, alátét.  Adalékmentes szörpök hígítása, kosarak válogatása a sütikhez, stb. A természetes anyagokat kedveljük: jobban esik nádkosarakból csipegetni, mint mondjuk műanyag tálakból. Almát is vettem, és  mind egy szálig elfogyott.

P1050878

Varázslatos vonalak

Arcfestéssel kezdtünk, azaz testfestéssel: a nagyobbak is beszálltak az alkotásba, így nem maradtam egyedül ezen a téren sem.  Kreatív megoldások születtek: kígyózó vonalak, nap-hold leány, cica és tündér sikeredett a nagy igyekezetnek köszönhetően.

Ezután, belevágtunk a várva-várt kincskeresésbe. (Évek óta szervezek ilyen kincskeresős programokat, és idén is kérték 🙂 !) Kiderült ugyanis, hogy Fantázia (B)irodalma veszélybe került: eltűnhetnek a színek az emberek életéből! Az átjáró kulcsa elveszett: és az alábbi idézet nyomán indultunk el:

“Szobám kulcsát a tengermélybe dobták,
és nem mehetek most haza.
Egy tenger lett a távol,
és tenger szívem panasza.

E kulccsal zártam be aranyos üdvöm,
e kulcs, e kulcs a babona.
Most kriptakulcsa életemnek,
mit nem találok meg soha.

Azóta házam és hazám a tenger,
s bennem a tenger szava él,
a titkom lenn a mélyben,
s fejem fölött fütyül a szél… “

A költő kezdőbetűit és a vers címét lefordítottuk a matematika nyelvére (kezdőbetűk ABC-ben elfoglalt sorrendje)… A következő kérdésben szereplő évszámot kellett kipótolni, és rájönni, hogy melyik magyar király született abban az évben. A feladatok egymásra épültek és használhattak füzetet, tankönyvet,  internetet, (és a tudás almáit :-)) a kereséshez.

P1050888

Rejtélyes rejtvények

Izgatottan és nagy buzgalommal fejtették meg a kérdéssort. (Legközelebb a rejtvénysort, nemcsak különleges papírra nyomtatom/írom, hanem leégetem a szélét, hogy még “régebbinek” tűnjön).

Egigerofa

Égig érő fa
Forrás: Nők Lapja Café/ A mesék bennünk élnek
http://www.nlcafe.hu/baba/20131127/a-mesek-bennunk-elnek/

Az elméleti feladatok után következett a  gyakorlat:

A versben a tengerbe ejtették a kulcsot, tehát  a  “vizes helyet” (szökőkutat) kellett megtalálni a parkban.  3 nehéz próba állt előttük, míg eljutottak a Forráshoz. 1, Átkelés a mélységes szakadék fölött. 2, Az égig érő fa tetejére felmászni. 3, Átkelni a zúgó hegyi patakon száraz lábbal. A kulcsot rejtő dobozka után, a labirintusban kutattak a kincsek után. És  csodák, csodája: az egyik bokor mélyén rátaláltak. Idén a ládikó ékszereket rejtett: mindenki választhatott karkötőt magának. (A bulikat úgy szerveztem korábban is, hogy valami apróságot: mécsest, csillagot, vagy “ezüstdiót” kapjanak ajándékba, azaz kézzelfogható emléket is hazavihessenek a “kis” vendégek.)

P1050911

Kincsek

 Ha ilyen alkalomra készülünk, érdemes a könyvtárban körülnézni, arcfestés, feladatok, játékok, ötletek tekintetében: rengeteg “szakirodalom” áll rendelkezésre a témában.

Végezetül egy saját készítésű ajándéktárgy, amivel a nagyobbik lányt lepték meg: A Szent Johanna gimi izgalmas, vidám történései egy tányéron rögzítve. Az étkezések alkalmával hangos nevetgélés: ilyenkor megtudhatom egy-egy szó, vagy gondolat jelentését. Itt az ideje, hogy én is elolvassam 🙂 !

 P1050938

Reklámok