Címkék

, , , ,

Mit kezdhet magával az ember lánya egy hosszú hétvége előtt három gyönyörűséges királylánnyal együtt? Nos elárulom a titkot, hogy hol jártunk, mit láttunk a pünkösdi hétvégén.

Dienes Valéria2

Dienes Valéria 1879. május 25. – 1978. június 8.
Fotó: Magyar Mozdulatművészeti Gyűjtemény

Már pénteken megkezdődtek a programok: munka után rohantam  Dienes Valéria emlékestre, ahol Fenyves Márk mesélt az első professzor asszony kalandos életéről, táncelméleti munkásságáról, a tanítványokról és az orkestikáról. “…énbelőlem négy rapszódia kerekedett az élet folyamán. Mert négy szerelmem volt: a zene, a matematika, a filozófia és az orkesztika. Mind a négy révén valami többletet kerestem a világból…” (A polihisztor Dienes Valéria önmagáról)

Dienes Valéria filozófusnő és táncteoretikus a Babits-ház után következő második házban született 1879. május 25-én Szekszárdon. Gyermekként Valéria gyakran találkozott a nála fiatalabb Babits Mihállyal a Séd patak partján levő házban. Családjaik távoli rokonságban és barátságban  álltak egymással.

Este még ezen blogbejegyzéseket szerkesztgettem, hogy minél többet tudhassunk meg a filozófia, tánc és tudás szerelmeséről.

fergeteges

Experidance: Fergeteges
Fotó: Nők Lapja Cafe.hu

Az Exparidance Fergeteges előadására egy nappal korábban kaptunk ajándékjegyeket, így pont annyi időm maradt, hogy kisuvickoljam a lakást, és megfésüljem az aranyhajszálakat. Szépen felöltözve tipegtünk a gőzölgő tócsák között: a nap végre ránk-nevetett, megörült, hogy táncelőadásra igyekszünk. A RAM Colosseum megnyitóján, 2011-ben láthattam anno a Forrás előadásukat, és magával ragadott és elvarázsolt és megmaradt,… még most is emlékszem rá. A Fergeteges a maga nemében biztos nagyszerű produkció, de tőlem távol áll ez a világ, az operettek hangulata. Mégis: a 100 tagú cigányzenekar és a táncosok technikai bravúrja dicséretet érdemel. Csak bennem nem állt össze egésszé.  Az “Ezeregyév”  és az “Én Leonardo – A fény születése” viszont még meglepetéseket tartogathat, nagyon remélem.

Visszatérve a helyszínre: az épületben helyett kapott egy hiper-szuper könyvtár, érdemes oda is bekukkantani, olvasgatni, ha már ott járunk. 🙂

ramkonyvtar

Radnóti Miklós Könyvtár
Fotó: Revizoronline.com

 

És felvirradt a nagy NAP! Pünkösd vasárnap ragyogó napsütésben indultunk el a Balatonra, három királylánnyal, mivel az egyik lányom barátnőjét is kölcsönkértük, nehogy “unatkozzunk”. Előző este, reményeim szerint mindent becsomagoltam a vastag kabát, gumicsizma mellett jól elfértek a fürdőruhák. Na és a könyvekről, társasjátékokról se feledkezzünk meg! (Töprengek, hogy írók egy összefoglalót, hogy mit érdemes magunkkal vinni, ha a családdal nyaralni indulunk.)

P1070409

Tihany

 

Meg se álltunk, csak ebédelni. Paloznakon, ragyogó napsütésben kicsit szusszantunk aztán irány a Tihanyi félsziget. A belső tó felé vezető úton leparkoltunk,a Levendula ház közelében, immár öten, mivel még egy királylány csatlakozott hozzánk az ebédszünetben.  Végigsétáltunk a felújított domboldalon kanyargó úton. Megcsodáltuk a Tihanyi apátságot kívülről, melyet I. András király alapított 1055-ben. A monostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar szórványemlék. Latin nyelvű szövegében magyar szavakat, kifejezéseket is találunk:”feheruuaru rea meneh hodu utu rea” ( Fehérvárra menő hadi útra). Az oklevelet a Pannonhalmi Főapátság  levéltárában őrzik.

P1070407

Tihanyi apátság tornyai

A kulturális élményeket kulináris élményekkel koronáztuk meg balatoni panorámával rendelkező kedvenc cukrászdánkban. A végtelen víz látványához hozzátartozik a somlói galuska fenséges íze és a capuccinó illata. Igaz, a lányom marcipános csokitortát rendelt, és igencsak el kell gondolkoznom, hogy melyik a finomabb étek, a fagyiról nem is beszélve, (dupla rolettivel!)

P1070422

 

Délután a csopaki strandon megcsodáltuk a dagonyázó csapatokat, közben kagylókat kerestünk. Pontosabban, én a parton heverésztem és nem tudtam szabadulni a magyar tenger látványától. A nagy nézelődés közepette sikeresen belepottyantottam az okos-telefonomat a vízbe, de szerencsére hosszas szárítgatás után másnap magához tért, és azóta egy vízből kiemelkedő szerelmespár árnyjátéka díszeleg a kijelzőn.

Pünkösd hétfőn széllelbélelt esővel ébredtünk, de a mesés program kárpótolt minket. A madárházba folyamatosan érkeztek a vendégek és a mesék különös tájakra kalauzoltak minket. A Forrás közelében  jó volt megpihenni.

P1070439

Kő kövön

P1070440

Forrás

 

 

Délután újra kisütött a nap, mire az autópályára értünk, … hamar véget ért ez a hosszú hétvége, már alig várom, hogy újra találkozhassak a Vizek Urával… 🙂

 

Reklámok