Címkék

, , , , , ,

Úgy tűnik, visszavonhatatlanul itt a tavasz! Élvezzük a friss levegőt, a virágokat, a rügyfakadást, a hosszabbodó nappalokat, a tomboló hormonokat és mindent, ami ezzel  jár! 🙂 Még mindig tart a Tavaszi Fesztivál, ezernyi érdekességgel, így a mostani ajánló központjában is ők állnak, de természetesen hoztunk mindenféle programot, szemezgessetek élvezettel!

Forrás: femina.hu

Forrás: femina.hu

Március 27-30.: Friss Hús 2.0
Mi ez? A Daazo.com újra megszervezi a Friss Hús rövidfilmes fesztivált – immár nemzetközi versenyprogrammal egészítve ki a hazai szemlét. A négynapos fesztivál március 27-től 30-ig tart, a szakmai események mellett koncertek, bulik, illetve egyéb kulturális programok is várják a filmeseket és a moziszerető közönséget.
Mikor? 15:00-tól (szombaton 13:00-tól), az utolsó vetítés 21:00-kor kezdődik
Hol? Toldi Mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)
Részletek? Itt.

Március 28-31.:  Országos Táncháztalálkozó 
Mi ez? Az ország legjelentősebb folklórfesztiváljaként a 33. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében. Belépő: gyerek 4-től 14 éves korig: 780,- Ft, felnőtt: 1.770,- Ft
Hol? Papp László Budapest Sportaréna (1143 Budapest, Stefánia út 2.)
Részletek? A honlapon.

Március 28 – április 5.: Sakkfesztivál – Nemzetközi Nyílt Sakkverseny
Mi ez? Nagymesterek, mesterek, ifjúsági és szenior bajnokok, klubjátékosok és hobbisakkozók érdeklődésére is igényt tarthat a Budapesti Sakkszövetség által szervezett nagyszabású sakkverseny. A verseny megnyitóján Portisch Lajos nemzetközi nagymester, a Nemzet Sportolója énekel, a második nap délelőttjén pedig Polgár Judit kétszeres olimpiai bajnok, többszörös világranglista-vezető tart előadást és bemutatót.
Hol? Bálna (1093 Budapest, IX. kerület, Fővám tér 11-12.)
Részletek? Itt.

Március 29.: Anima Musicae koncert
Mi ez? Az Anima Musicae együttes klasszikus koncertje, felcsendül többek között Haydn és Csajkovszkij zenéje is. Belépő: 1800 Ft (felnőtt) és 900 Ft (diák).
Mikor? 19:00
Hol? Óbudai Társaskör (Bp., III. ker., Kiskorona u. 7.)
Részletek? A honlapjukon.

Március 29.: Csiribí, csiribá, segít a doktor bá
Mi ez? Dr. Kővári Tamás traumatológus szakorvos, a Péterfy Sándor utcai Gyermek-traumatológiai osztály osztályvezető helyettese látogat a könyvtárba. A foglalkozáson játékos formában megtudhatják és megtapasztalhatják a gyerekek, hogy mi történik egy sebészeti vizsgálaton, milyen eszközöket használnak az orvosok a vizsgálat során, hogyan kell sebet ellátni, mire jó a gipsz, mire kell figyelni, hogy megelőzzék a balesetet és a sérüléseket.
Mikor? 11:00-12:00
Hol? Sárkányos Gyerekkönyvtár (FSZEK Központi Könyvtár, Bp., Reviczky utca 1.)

Március 29-30.: Kézműves Magyar Ízek Vására
Mi ez? A rendezvény a magyar nemzeti konyha hagyományőrző nagyköveteként idén a tejtermékeket, ezen belül a sajtkészítmények népszerűsítését állítja a középpontba.A Vásáron felállított színpadon a tej számos feldolgozási formáját mutatják be a szervezők, így a látogatók megismerkedhetnek többek között a vajköpülés, a jó minőségű aludttej és a házi túrórudi elkészítésének fortélyaival. Emellett számos konyhai praktikával és titkos recept ötlettel is szolgálnak.A felnőtt napijegy ára 1.500 Ft/nap
Gyerekeknek 12 éves korig ingyenes a belépés.
Mikor? 09:00-22:00
Hol? Millenáris, B épület (1024 Budapest, Fény utca)
Részletek? A honlapon.

Március 30.: Földindulás
Mi ez? Kodolányi János színdarabja az Új Színházban. Főbb szerepekben: Koncz Gábor, Szakács Tibor, Koncz Andrea, Bordán Irén, Lux Ádám, Farkasinszky Edit, Nagy Zoltán. Belépő: 2300-3200 Ft között.
Mikor? 15:00
Hol? Új Színház (Bp, VI.ker., Paulay Ede utca 35.)

Március 30.: Tavaszi Iparművész Vásár
Mi ez? Az Iparművészeti Múzeum idén 18 éves vásárán több mint 50 iparművész mutatja be egyedi tervezésű portékáját: ötvösök, divattervezők, keramikusok, valamint grafikusok vegyesen, így a kortárs alkotók és munkájuk megismerése mellett igényes, garantáltan egyedi ajándékok vásárlására is lehetőség nyílik. A kiállítási kínálatban szerepelnek a szecesszió klasszikus mesterei mellett pályakezdő formatervező művészek, valamint az iszlám kultúra páratlan kincsei. A belépőjegy 6 éves kor fölött 800 forint, a múzeum aznapi belépőjével pedig ingyenes.
Mikor? 10:00-18:00
Hol? Iparmûvészeti Múzeum (1091 Budapest, Üllôi út 33-37.)
Részletek? Itt.

Március 30.: Hungarikumok napja Újbudán
Mi ez? Számos kiemelt nemzeti értékünk bemutatkozik. Itt lesznek a Panyolai, és Bolyhos pálinkák, a tokaji, szekszárdi borok, a szikvíz és a fröccs, de megtudhatjuk, hogyan készülnek a Mohácsi Busójárás jelmezei, a kalocsai mintás ruhák, a tótkomlósi csíkos rongyszőnyegek és a beregi keresztszemes hímzések. Megkóstolhatjuk a karcagi birkapörköltet, a hízott libából készült finomságokat, a szatmárcsekei málékásás töltöttkáposztát, a kötött-tészta levest, a csabai és tótkomlósi kolbászokat, a hortobágyi halászlevet és sült halakat, a Füstös Konyha sültjeit, az ajaki mangalicából készült füstölt húsokat és a tarpai lekvárt. Bemutatkoznak világörökségi helyszíneink, köztük: Hollókő ófalu és környezete, a Tokaji Borvidék, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai. Színpadon a táncház módszer, a nagyecsedi lakodalmas és a Szatmár Táncegyüttes. Jelen lesz a Budapesti Operettszínház, a Buda Folk Band, a Hungarian Folk Embassy, a gyerekek jó hangulatáról pedig Paprika Jancsi Bábszínháza és Csúzlizdája gondoskodik.
Mikor? 10:00-17:00
Hol? Újbuda, Torbágy utca és Frankhegy utca közötti park (Torbágy utca 17.)
Részletek? Facebookon.

Március 31.: Utazó olvasó
Mi ez? Fotókiállítás a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében, az Óbudai Platán Könyvtár anyagából. A kiállítást ünnepélyesen megnyitja Dallos István fotóművész.
Mikor? 10:00
Hol? Tatai Művelődési Ház, Folyosó galéria (Tata, Váralja u. 4.)

Április 1.: Utak az időben. Könyvek – városok – könyvtárak. Előadások időről és térről
Mi ez? Mint a cím is mutatja: előadások könyvekről, városokról – az eBooks on Demand – Új életet a régi könyveknek! projekt támogatásával.
Mikor? 16:00
Hol? MTA Könyvtár és Információs Központ (II. emeleti konferenciaterem) (Bp., 1051 Arany János utca 1.)
Részletek? Meghívó itt.

Április 1.: Laukó Pál kiállítás
Mi ez? Laukó Pál grafikáiból és festményeiből szervezett kiállítás megnyitója. Ingyenesen megtekinthető április 22-ig.
Mikor? 18:00
Hol? VárMező Galéria, Ujhelyi terem (Bp. I. ker., Attila út 93.)

Április 1.: Költők és csillagok
Mi ez? Zombori Ottó csillagász, a TIT Uránia Csillagvizsgáló nyugalmazott igazgatója lankadatlan lelkesedéssel szemléltet, ábrázol, tanít és mesél az égbolt, a fizika és az élet rejtelmeiről. “Azért érdemes gondolatban bekalandozni a Tejút-rendszer mélységeit, hogy egy ilyen képzelt utazásból visszatérőben sokkal nagyobb örömmel pillanthassuk meg barátságos otthonunkat, a Földet. És ebből a kozmikus perspektívából talán azt is jobban értjük, amelynek megértetésére minden tudományos és művészi erőfeszítés irányul, hogy megértsük végre: mit jelent egy ilyen csodálatos világmindenségben emberként élni.”
Mikor? 17:00
Hol? FSZEK Nagytétényi Könyvtára (1225 Budapest, Nagytétényi út 283.)
Részletek?A honlapon.

Április 2.: Fiókkönyvtárak megnyitója
Mi ez? Debrecen városa két új könyvtárral gazdagodik: szerdán lesz a Nagysándor Telepi Könyvtár Pont és Közösségi Pont illetve a Tégláskerti Könyvtár Pont és Közösségi Pont ünnepélyes átadása.
Mikor? 14:00 és 16:00
Hol? Nagysándor Telepi Gondozó Szolgálat Pósa Utcai Idősek és Demens Idősek Klubja (4031 Debrecen, Pósa utca 41.) és Tégláskerti Református Missziói Egyházközség (4030 Debrecen Szepesi u. 63.)
Részletek?  Itt.

Április 2.: 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás
Mi ez? A Magyar Sajtófotó Kiállítás a hazai fotóriporter-szakma legnagyobb seregszemléje. Idén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a kortárs vizuális kultúra és fotográfia intézményében látható. Április 2-án exluzív tárlatvezetés Túry Gergellyel. A kiállítás május 18-ig látogatható.
Mikor? 18:00
Hol? Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (1065 Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 8.)

Április 3.: Rufus Wainwright koncert
Mi ez? A magát hol zongorával, hol gitárral kísérő énekes 2014 tavaszán megjelenő Vibrate című best of lemezének karrierösszegző turnéjával érkezik első magyarországi koncertjére. Jegyárak: 3900, 5900, 7900, 9900, 12900 Ft
Mikor? 20:00
Hol? Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Részletek? A BTF honlapján.

Április 3.: Gyilkosság a vacsorán – A kétely fátylai
Mi ez?Gyilkosság a vacsorán: tegye probára nyomozói kepességét, találja meg a nyomokat, ne hagyja megtéveszteni magát, találja meg az inditékot, a gyilkos fegyvert, rekonstruálja a tetthelyet és végül állítsa meg a tettest mielőtt még több bűncselekményt követne el… Jegyár: 9900 Ft. (Tartalmazza a vacsora árát is.)
Mikor? 19:00
Hol? BorNeo Jazz&Wine (Budapest, Bécsi út 53.)
Részletek? Itt.

Április 4.: A mecénás főváros
Mi ez? A Budapest Galéria és a Fővárosi Képtár kiállítása, megtekinthető augusztus 31-ig.
Mikor? 17:00
Hol? Új Budapest Galéria (1093 Budapest, Fővám tér 11–12 I. em. (Bálna))
Részletek?

Április 4-21.: Tavaszi vásár
Mi ez? 2014-ben ismét megrendezésre kerül a Tavaszi vásár, hogy kulturális élménnyel gazdagítsa mind a budapestieket, mind a hazánkból és külföldről idelátogatókat is.
A Tavaszi Vásáron a hagyományos és az újragondolt, modernebb formába öntött népművészet tárgyai, valamint a design is helyet kapnak.
Hol? Budapest, Vörösmarty tér